tarte tatine

NE PİŞİRİYORSAM ONLAR BURADA...
(yani, hepsi denenmiş yemekler) 


SEVGİLİLER GÜNÜ GELİYORRR..


AVOKADO VE FÜME SOMON SALATASI..

           




 

Yapılışı bu kadar kolay salata olamaaazzzz...!

hardal,limon suyu,zeytinyağını iyice karıştırın,diğer yandan avokadoyu soyun ve ikiye ayırın az sos gezdirin,somonları istediğiniz şekilde avokadonun üstüne koyun ve tekrar soslayın...yanında kapari turşusu...

isterseniz somon dilimlerini 2şer-3er yayın üstüne avokadoyu dilimleyin ve somonları sarın,üstüne de sos veee....

BON  APPETİTE

AFİYET,ŞEKER OLSUN

McDONALDSın KITIR PATATES YAPIMI





SICAK BİR FRANSIZ TATLISI TARTE TATİNE





Hamuru:

125gr.Un
1YK(yemek kaşığı)şeker
75gr.Tereyağ
1Yumurta sarısı
2YK.çok soğuk su
1 tutam tuz

Üstüne:

1.5 Kg.Ekşi Elma(bulamazsanız elmaya az limon suyu gezdirin)
60gr.Tereyağ
60gr.şeker
KREMA

Yapılışı:

Hamur malzemelerini karıştır,yoğur,az sert hamur olacaktır.streçe sar buzdolabında
 2 saat beklet.Bu arada meyva malzemelerini yapabilirsin.
Elmaları 4e böl kabuk ve çekirdeklerini çıkar.
25cm.gibi hem ocağa hem de fırına girebilecek,teflon olursa işiniz kolaylaşacaktır,kapda tereyağını erit,şekeri koy ,elmaların yuvarlak kısmı alta gelecek şekilde kenarlardan ortaya doğru muntazam yerleştir,orta ateşte renkleri kahverengi oluncaya kadar pişir.arada kalıbı hafifçe sars ama karıştırma.ateşten indir.
Fırını 200derece ısıt.
Hamuru streç üzerinde aç,kalıpdan 2cm.fazla.elmaların üzerine ser,kenarlarını içe bastır,üzerini çatalla del,20dakika pişir.
Servis için Tartımızı servis tabağına ters çevirip sıcak yapılmalı.serviste her porsiyonun üzerine krema koyun.
Sıcak tatlılar genellikle kışın yenir ve istenir.
İstenirse ayva ile de yapılabilirsiniz ama gerçek Tarte Tatine elma ile olur.



             


BON  APPETİTE

AFİYET,ŞEKER OLSUN



Jumbo Karidesli Risotto

    

Risotto yapmak kimileri için ürkütücü olsa da biraz sabır, biraz dikkat, biraz da kol gücüyle mükemmel bir yemek ortaya çıkartabilirsiniz. Binbir çeşidi olan risottonun en sevdiğim olanı jumbo karidesli.

Risotto yaparken kıvamına çok dikkat etmek gerekir. Kremamsı bir yapıda olmalı ama lapa olmamalı, pirinçler diri olmalı, dişe gelmelidir. Pirinç seçimi de çok önemlidir zira her pirinçle risotto yapamazsınız. Tombul taneli, yoğun nişasta içeren, kremamsı yapıya sahip arborio pirinci, carnaroli pirinci ya da vialone nano pirinci kullanılmalıdır. Ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan arborio cinsini marketlerde bulabilirsiniz. Risotto için kullanılacak olan pirinç nişastasını kaybetmemesi için kesinlikle yıkanmamalı, suda bekletilmemeli.

Öncelikle jumbo karidesleri ayıkladım, temizledim. Hafifçe tuzlayıp buzdolabına kaldırdım.

Kabukları bir tencereye aldım, üzerine su koyup ocağın altını açtım, ½ saat kaynattım.

Kabukları süzüp, içine taze adaçayı koydum. Kısık ateşte, ocakta bıraktım.

Soğanları küçük,küçük kestim. Tencereye az zeytinyağı koyup, soğanları ve kereviz sapını kavurdum. İyice yumuşayınca pirinci ilave ettim, birlikte 5 dakika kavurdum. Kavurduğum pirinçlere, üzerine çıkacak kadar sıcak karides suyunu koyup durmadan karıştırdım.

Suyunu çekince aynı işlemi tekrarladım. Hiç durmadan karıştırmak çok önemli. Yine suyunu çekince beyaz şarabı ve limon suyunu koydum.Tuzunu ilave ettim. Pirinç şarabı çekince yine karides suyunu koydum. Bu işlem pirinçler pişene, risotto krema kıvamına gelinceye kadar devam ediyor. Aşağıda vereceğim ölçülere göre yaklaşık 20-25 dakika sürüyor diyebilirim. Zaman zaman kolunuz yorulabilir, risotto piştikçe buhardan eliniz yanabilir ama pes etmeyin, işin sonunda lezzete ulaşacaksınız.
Risotto kıvama gelince ocağın altını kapattım, tereyağını ilave ettim.

Bir tavaya zeytinyağı ve sarımsakları koyup, ocağın altını açtım. Sarımsaklar kokusunu çıkarınca karidesleri koyup 2 dakika pişirdim.

Pişmiş karidesleri risottonun içine koydum. Limon kabuğu rendesi, taze nane ve adaçayı yaprakları ve biraz da rende Parmigiano Reggiano nam-ı diğer Parmesan ilave edip güzelce karıştırdım. Normalde deniz mahsullü makarna ve risottolarda Parmesan peyniri koyulmaz ama ben bu sefer biraz koydum. Risottoyu servis tabaklarına koyduktan sonra ortalarına büyük karides yerleştirdim. Yanında istediğiniz şarap..:)

Malzemeler
300gr Arborio Pirinci
600gr Jumbo Karides
1200gr Karides Suyu
30cl Beyaz şarap
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
3 diş sarımsak
1 avuç taze adaçayı
1 avuç taze nane
½ limon suyu
½ limon kabuğu (beyaz kısımlarından kaçının)
1 çorba kaşığı tereyağ
1 adet kereviz sapı
30 gr Parmesan rende

Ben Karideslerle böylesine uğraşamam derseniz IGLOnun donmuş karidesleri de olur.





Deniz ürünlü risotto

                                                 
 deniz ürünlü ve mantarlı. kurutulmuş domatesli, safranlı gibi. Hepsi de güzel.

2-3 kişilik
4 çorba kaşığı zeytinyağı / 1 orta boy kuru soğan (küçük, ince doğranmış) / 2-3 diş sarımsak (küçük doğranmış) / 500 gr karışık deniz ürünü (kalamar, karides, midye, ahtapot) / 300 gr arborio pirinç / 1 lt sebze ya da balık suyu / Yarım su bardağı beyaz şarap / 2 çorba kaşığı tereyağı / 4-5 çorba kaşığı parmesan (toz ya da rendelenmiş) / Tuz / Karabiber / 6-7 yaprak taze fesleğen
Balık suyu yaparak işe başladım. Balık alırken fileto yaptırıp arta kalanların içine biraz tuz ve 1 lt su koyup yaklaşık 20 dakika kaynattım ve kenara aldım. Zeytinyağında ince (kare) doğradığım kuru soğan ve sarımsakları hafifçe sote ettim ve içine dondurulmuş olarak aldığım deniz ürünlerini derin dondurucudan çıkarıp direkt koydum. Yaklaşık 10 dakika tencerenin kapağı kapalı orta ateşte pişirdim. Sonra pirinci sudan geçirip, iyice suyunu süzüp tencereye ilave ettim ve pirinç saydamlaşıncaya kadar kavurdum. Şarabı ilave edip çektirdim. Bu arada balık suyunu ılık olacak kadar ısıttım. Sonra büyük bir kepçe dolusu balık suyundan pirinçli karışıma ilave edip karıştıra karıştıra pirinç istediğim kıvama gelene kadar bu işlemi devam ettirdim (Bir kepçe balık suyu, pirinç bu suyu çekince tekrar bir kepçe daha şeklinde…). Risotto’yu ocaktan almadan önce de son olarak parmesan ve tereyağını ilave edip, tereyağı eriyene kadar karıştırdım ve altını kapattım. Hiç bekletmeden servisini yaptım. İsterseniz üstüne ayrıca da parmesan ekleyebilirsiniz. Ben her bir tabağa birer çorba kaşığı parmesan döküp, üstüne de şerit şeklinde kestiğim fesleğenleri koyuyorum.
Not: Deniz ürünlerini ya taze taze alıyorum ve kokteylini kendim yapıyorum ya da Metro Gross Market’te satılan karışık deniz ürünlerinden alıyorum. Eskiden Superfresh’in de böyle bir karışımı vardı ama son zamanlarda hiç görmedim, artık sanırım satılmıyor.





 Hollandez SosBalık Garnitürlerinin veya Et Garnitürlerinin üstüne...Mevsimi olduğu için ben kuşkonmaz ve küçük haşlanmış patates için yaptım.

Malzemeler:

150-200 gr. Tereyağ
3 ad.Yumurta sarısı
4 çorba kaşığı soğuk Su
1 çorba kaşığı limon suyu(isteğe bağlı)
1 Çay kaşığı Tuz

 Yapılışı:


Tencereye su konulup kaynatılır. Sosu içinde yapacağımız cam kase kaynayan tencere üzerine ben mari yapmak üzere yerleştirilir.
Ama önce cam kaseye yumurta sarıları, su,  limon suyu konulup(ben koyma taraftarı değilim veya gerçekten birkaç damla koyulabilinir,bazen de limon yerine sirke koyulabilir), yumurta çırpacağı kuvvetlice çırpılır (çırpma işlemi hep aynı yöne doğru yapılmalıdır.)işlem bitene, sos olana kadar da devamlı karıştırmalıyız..az sürüyor,olayı büyütmeyin!
Ardından çırpma işlemine, kaynayan tencere üzerinde devam edilir.  Çırpma işlemi devam ederken yaklaşık  2-3 dk sonra yani karışım krem kıvamına geldiğinde - kase kaynayan tencerenin üzerinden ara ara alınarak, biraz ılıması beklendikten sonra - azar azar ve karıştırmaya devam edilerek ceviz büyüklüğünde parçalar halinde tereyağ eklenir, bir başka deyişle yedirilir.Sos tam anlamıyla krem kıvamı alınca tuz eklenir.BİTTİ..:))

Hollandez sos ana-sostur ve bundan yola çıkılıp, bazı içerik değişiklikleriyle bir çok başka sos elde edilebilir.
Bunlardan bazıları şu soslardır :

Sauce Béarnaise. (Bundan türetilenler : Sauce Choron, Sauce Foyot [Foyot’ tan Sauce Colbert], Sauce Café de Paris, Sauce Paloise Sauce au Vin Blanc (balık için)
Sauce Bavaroise
Sauce Crème Fleurette
Sauce Dijon
Sauce Maltaise
Sauce Mousseline (Bundan türetilen Sauce Divine)
Sauce Noisette


Afiyet olsun.


  

 

İtalyan Makarnası

100gr.una 1 yumurta,1 çay kaşığı.zeytinyağ,tuz.

SOS için çok alternatif var..onları da daha sonra yayınlarım..

Semolina   SEMOLINA MAKARNA  İRMİĞİ tercih edin bence...

Metro Grossmarket’lerde bulamazsanız: PASTA D'ALFREDO T:0212 327 68 44/45
 





S




Prosciutto ve permesan ile:


 Prosciutto(Proşutto)az yağda çevirin,haşlanmış makarnaları üzerine dökün ve permesan ilave edin.Hepsini iyice harmanlayın ve servis paperken de az permesan ilave edin her servise...

PROSCIUTTO TARİFİ(ben yapmadım ama yapan olursa test edebilirim..:)))

yaklaşık 2 yaşında bir domuzun butunu alırsınız ve incik tabir ettiğimiz kısmı kırarak veya çok keskin bir bıçak kullanarak ete zarar vermeden ayırırsınız. geriye kalan parçayı domuzun karın yağı ile ovarsınız. bu arada 1kg et için yarım litreden hesap ederen temiz bir leğenin içerisine koyu bir kırmızı şarap ve bu şarabın içerisine 4kg et için 1kg gibi düşünerek tuz, bol karabiber ve kırmızı biber ve bolca defne yaprağı katarsınız. etin bu arada kanlarından tamamen temizlenmiş olmasına dikkat edilmesi çok önemlidir. etin kenar kısmından bıçağın ağzı kemiğe paralel gidecek şekilde boylu boyunca iki uzun çizik atarsınız ve eti şaraplı terbiyeye bırakırsınız. üzerini özenle örtersiniz ama bu hava almasını engelleyecek şekilde olmamalı. bu karışım içerisinde serin ve nemli bir ortamda eti en az 48 saat olmak üzere bekletirsiniz ama ideal süre etin terbiyeyi büyük oranda emmiş olmasıyla anlaşılır. sonra eti terbiye leğeninin içerisinden çıkartıp çok ince ve temiz bir tülbente sararsınız ve ağırlığı aşağıya bacağın toplu ucu yukarıya gelecek şekilde kanca ile bu sefer kuru bir mekana ve mutlaka yeredn yüksek bir yere asarsınız, en az 4 ay sonra prosciuttonuz yenecek kıvama gelmeye başlamıştır afiyetle yersiniz ama ben 6 aydan önce pek yemeyin derim. en kral prosciutto olan prosciutto di parma en az 18 ay bekletilmektedir.

PS:

“Proşutto”nun (orj. prosciutto) “cotto” ya da “crudo” olanı yapıldığı etin cinsini değil, pişmiş ya da pişmemiş olduğunu anlatır. Bresaola ise kurutulmuş ettir.




Bon appetit


Afiyet şeker olsun...



KESTANE TATLISI.


Kestaneleri haşlayıp,ayıklayın.(haşlarken bol şeker,az tuz koyun)Patates püre makinasından geçirin ama porsiyon,porsiyon..servis yaparken üstüne pudra şekeri eleyin..Bulursanız bu insancıkları da üstüne koyup:))servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.


adszwr4

  

NOHUTLU PAZI



                                                                                                   
Malzemeler:
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 demet pazı yaprağı
  • 1 büyük boy soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 tatlı kaşığı şeker
  • 1su bardağı su
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı ; Yemeği yapmaya başlamadan önce nohutumuzu akşamdan suya koyup bekletiyoruz. Suda beklemiş olan nohutları tuzlu suda yarı pişinceye kadar haşlıyoruz. tencereye zeytinyağı ve soğanı koyup kavuralım.Soğanlar yumuşayıncaya salçayı da ekleyip karıştıralım.Daha sonra nohutları da içine atıp kavurmaya devam edelim. Pazı yapraklarının sert saplarını keselim ve yaprakları şeritler halinde doğrayalım. Şeritler halinde doğranan pazı yapraklarını  nohutların üzerine ekleyelim.su, şeker, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştıralım.Nohutları iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim.Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun…




Dr. Oetker'in Nazi geçmişi

August Oetker, firmanın ve babasının Nazilerle olan ilişkisini, bilimsel olarak araştırttı. Araştırma, puding üreticisinin geçmişinde karanlık sayfalar olduğunu ortaya çıkardı.
Puding ya da kabartma tozu gibi paketlerin üzerinden hafızalarımıza kazınan bir marka:, Almanya’nın en eski ve en tanınmış aile şirketlerinden Dr. Oetker . Daha çok gıda sektöründeki ürünleri ile bilinen holding, II. Dünya Savaşı’ndan yaklaşık 70 yıl sonra, karanlık geçmişi ile yüzleşmek için önemli bir girişimde bulundu. Şirketin Başkanı August Oetker, firmanın ve babasının Nazilerle olan ilişkisini, bilimsel olarak araştırttı. Dr. Oetker, böylece karanlık geçmişiyle yüzleşmeye karar veren son Alman firmalarından biri oldu.

Oetker'in Nazilerle ilişkisi
Araştırma, Münih’te bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesi tarafından yapıldı ve gerçekten de ünlü puding üreticisinin geçmişinde karanlık sayfalar olduğunu ortaya çıkardı. Dönemin birçok işadamı gibi firmanın o zaman ki Başkanı Richard Kaselowsky de Nasyonal Sosyalistlerle yakınlaşmaya çalıştı. Adolf Hitler’in iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra Kaselowsky, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi NSDAP’ye üye oldu ve dönemin Nazi liderlerinden Heinrich Himmler gibi önemli devlet adamlarına yüklü bağışlarda bulundu. Kaselowsky’in üvey oğlu ve halefi Rudolf-August Oetker de babasının bu politikasını sürdürdü. Oetker Araştırması’nda çalışan tarihçi Jürgen Finger, bunu şöyle açıklıyor: "Bence ortaya koyduğumuz en önemli tespitlerimizden biri; Bay Oetker’in şirketin başına geçmeye kendini nasıl hazırladığının yanı sıra, örneğin Nazi silahlı kuvvetlerine nasıl katıldığıdır."
Yıl 1941: Oetker Ailesi mensupları Nazi Almanyası'nın üst düzey yöneticilerinden Alfred Meyer ile görülüyor Yıl 1941: Oetker Ailesi mensupları Nazi Almanyası'nın üst düzey yöneticilerinden Alfred Meyer ile görülüyor

"Köle işçilere muhtaç kalınıyordu"
Araştırmaya göre, Rudolf-August Oetker, şirket merkezinde olmasa da diğer fabrikalarında Nazi döneminde köle işçiler de çalıştırdı. Tarihçi Joachim Scholtyseck, buna şaşırmadığını belirtiyor. Scholtyseck "Tabii ki belli bir hareket alanı vardı, ancak yapılan tüm araştırmalara bakarsanız temelde şöyle bir sonuca varılıyor: Köle işçi çalıştırmaya hemen hemen hiçbir özel şirket karşı koyamıyordu. Zira kendi çalışanlarını ve işçilerini Naziler askere aldığı ve üretime de bir şekilde devam edilmesi gerektiği için, kimsenin köle işçi çalıştırmaktan başka çaresi kalmıyordu" diye konuşuyor.
Hatta tarihçi Scholtyseck, koyu bir rejim karşıtı olarak bilinen fabrikatör Robert Bosch’un bile köle işçiliğe karşı direnemediğini belirtiyor.
Geçmişle yüzleşen Alman firmaları
August Oetker August Oetker

Oetker Araştırması’nda yer alan tarihçi Jürgen Finger, araştırmanın neden bu kadar geç yapıldığına ilişkin "Firmanın uzun yıllar başkanlığını yürüten Rudolf-August Oetker, sekiz çocuğunun hiçbiri ile Nazi geçmişini konuşmadı ve şirketin tarihiyle ilgili araştırma yapılmasına karşı çıktı" diyor. Finger, oğlu ve halefi August Oetker’in, babasının 2007 yılında ölmesinin ardından firmanın geçmişini esaslı bir biçimde araştırmaya karar verdiğini belirtiyor.
Tarihçi Scholtyseck, Alman firmalarında adeta Nazi geçmişlerini araştırma dalgası yaşandığına dikkat çekiyor. Nazi geçmişi ile yüzleşen otomotivcilik şirketi BMW’nin sahibi Quandt Ailesi’nin yaptırdığı araştırmaya da katılan tarihçi Scholtyseck, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Nazi dönemi, ne kadar geride kalırsa, bu konuya eğilmek de o kadar kolaylaşıyor. 1995 yılında Deutsche Bank’ın yaptırdığı araştırma gibi, bu konuda birçok öncü çalışma sayabiliriz. Deutsche Bank’ı daha sonra diğer büyük bankalar takip etti ve hepsi, karanlık geçmişini kamuoyuna tanıttı. Tarihin karanlık sayfaları ile yüzleşmeyi kabul eden ilk Alman şirketlerine baktığınızda ilginç bir tablo ortaya çıkıyor, zira bunların çoğu anonim şirketlerdi."


Geçmiş rahat bırakmıyor


Daimler ve Volkswagen gibi birçok anonim şirketin Nazi geçmişini belgelediğini belirten Scholtyseck, anonim şirketlerin yaklaşık 15 yıl önce bu konuya eğilmelerinin aile şirketlerine göre daha kolay olduğuna dikkat çekiyor. Scholtyseck, "Çünkü şirketin başkanlık koltuğunda babaları oturmadığı için yönetim kadrosu ile kişisel bağları yoktu" diyor. Tarihçi o nedenle aile şirketlerinin Nazi geçmişlerini araştırmada daha geç kaldıklarını kaydediyor.
Araştırmalara neden hız verildi?
Tarihçi Jürgen Finger de firmaların bu tarz girişimlere neden 2000’li yıllara doğru hız verdiğine ilişkin şu tespitte bulunuyor: "Doğu Blok’unun yıkılmasının ardından kamuoyunda büyük bir baskı doğdu. Çünkü hem Doğu Blok’unun hem de Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Doğu Avrupa’daki köle işçiler, söz konusu firmalardan tazminat talebinde bulunmaya başlamışlardı."


Kanlı tarihin izleri


Scholtyseck, Alman şirketlerinin Nazi geçmişlerini araştırmalarında; kamu kurumlarının günümüzde şeffaflaşmasının ve özel firmaların da bunun dışında kalmasını istememelerinin de rol oynadığını düşünüyor. Tarihçiye göre bir başka sebep de, çoğu şirkette karanlık geçmişi ile beklenmedik bir platformda karşılaşma korkusu. Zira Scholtyseck, BMW’nin sahibi Quandt Ailesi’nin de araştırma talimatını, bir televizyon filminde ailenin Nazi geçmişine dair bölümlerin işlenmesinden sonra verdiğini belirtiyor. Tarihçi o nedenle şirketlerin günümüzde, "Bu karanlık sayfaları başkaları ortaya koyacağına araştırmayı kendimiz yaptıralım daha iyi" dediklerini ifade ediyor.



PARMESANLI KABAK CİPSİ


                                                                   
  
Malzemeler

1 kabak

1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri

1/4 su bardağı galeta unu

1/2 çay kaşığı sarımsak tozu

2 çorba kaşığı süt

Tuz 

Karabiber

Yapılışı


 


  • Bir kapta galeta unu, parmesan peyniri, tuz, sarımsak tozu veya ezilmiş sarımsak, karabiberi karıştırın. Parmesan peyniri de tuzlu olacağı için tuzunu çok koymayın.
  • Sütü bir kaba ekleyin.
  • Dilimlenmiş kabakları önce süte sonra da parmesanlı karışıma batırın.
  • Tepsiye dizin.
  • 220dereceli önceden ısınmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Çok çabuk yanıyor bu yüzden sürekli gözünüz fırında olsun.


Afiyet olsun.

 

 ZEYTİN EZMELİ CİPS


Yufkadan Zeytinli Cipsler

 Malzemeler

  • 2 tane yufka
  • zeytin ezmesi
  • pulbiber
  • kekik
  • 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

  • Zeytin ezmesinin içerisine pulbiber, kekik ve sıvıyağı koyup karıştırın.
  • Yufkanın birini düz bir zemine serin.
  • Üzerine zeytinli karışımdan sürün.
  • Diğer yufkayı üzerine kapatın.
  • Elinizle biraz bastırın.
  • Kareler kesip yağlı kağıt kaplanmış tepsiye dizin. 
  • Üst üste fazla koymayın.
  • Fırında hafif kızarıncaya kadar pişirin.






Afiyet olsun.


EKMEK YERİNE ZEHİR YİYORUZ..

Bozcaada dan Ali Kader Erol un yaptığı ekmekler..

ARTİSAN EKMEK


 


Adım Adım Uygulamalı Ekmek Yapımı



Adım Adım Uygulamalı El Emeği (Artisan) Ekmek yapımında Üç Tip ekmek uygulaması yapılacaktır:


Bunlar sırasıyla:



Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Somun Ekmekleri



Yumuşak Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği



Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği



Her üç uygulamada yer alan ekmeklerde Un, su, tuz, ekşi maya ve başlayanlar için süre bakımından yardımcı olması amacıyla İnstant Maya kullanılmıştır.


Ekşi Mayası olmayan Ekmek Dostları için ekşi maya olarak bire bir kullanılabilecek Ön Maya tarifi verilecektir.


Öncelikle bilinmesi gereken; evde ekmek yapmanın zor tarafı olmadığıdır. Sadece konuya yabancı olmaktan kaynaklanan ve bir kaç uygulama sonrası ortadan kalkacak bir "acemilik" söz konusudur ki, bu da doğaldır. Aşağıda anlatılan kısımlar dikkatle uygulandığında ve video görüntüleri incelendiğinde aynı ekmeklerin yapılmaması için bir sebep yoktur.


Eşinizi, çocuklarınızı ve sevdiklerinizi böylesi lezzetlerle tanıştırmak ve unutulmazları yeniden yaşamak için doğrusu bu ödenmesi gereken çok küçük bir bedeldir.


.....


Evde El Emeği Ekmek yapımı konusunda gerekli malzemeler; Ekmek Yapımı üçüncü basamakta detaylı olarak anlatılmaktadır. Bu malzemelerin tamamına ihtiyaç bulunmamaktadır. İhtiyaç olanların seçilip alınması yeterlidir. Bunun için de yazının devamını okuyup, videoları izlemek kafidir..


Ekmekler için gerekli malzemeler:


  1 Cup: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
  1 TBSP: Yemekkaşığı ölçüsü olup, 15 ml. ölçüye karşılıktır.
  1 tsp : Tatlıkaşığı ölçüsü olup, 5 ml. ölçüye karşılıktır.)



Ekşi Maya İçin:


250 gr. Ekşi Maya (Aktif hale getirilmiş).


Ekşi Maya Mevcut Değil ise Ön Maya için:


150 gr. (1 tam 1/5 Cup Ekmeklik/Genel Amaçlı Un).
100 ml. su (Kışın sıcak, yazın ise soğuk olmalı, klorlu olmamak şartıyla çesme suyu olabilir).
1/4 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant Maya.



Asıl Hamur için:


400 gr. (3 tam 1/5 Cup Ekmeklik/Genel Amaçlı Un).
50 gr. (2/5 Cup Tam Buğday/Kepekli Un).
Ekşi maya veya Hazırlanmış olan Ön Mayanın tamamı.
270 ml. su (Kışın sıcak, yazın ise soğuk olmalı, klorlu olmamak şartıyla çesme suyu olabilir).
1 tam 1/2 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) Tuz.
1 Tatlıkaşığı (Teaspoon/Tsp/Küçük kaşık) İnstant Maya.


Not: Arzu edildiği takdirde Tam Buğday/Kepekli Un yerine aynı miktar Ekmeklik/Genel Amaçlı Un kullanılabilir.


Uyarı: Kullanılan malzemenin değişmesine bağlı olarak az miktarda su ve un ayarı gerekebilir.


Yapılışı:


Ekşi maya, bir gün öncesinden aktif hale getirilerek kullanıma hazırlanır.


Ekşi maya mevcut değil ise, bir gün öncesi gece ön maya hazırlanır.


Ön Maya için önce uygun kaba tüm malzemeler konulur ve tahta spatula ile kuru kısım kalmayıncaya kadar iyice karıştırılır.
Duş bonesi ile kapatılarak bir gece boyunca (en az 6-8 saat) beklemesi yeterlidir.
Karışım, köpüklü, kabarcıklı bir hal alacak, ekşi bir koku yayacaktır.
Maya, en yüksek seviyesini bulduktan sonra kullanımda gecikince çökme olacaktır. Telaşa kapılmayın, kullanım esnasında tekrar kendisini toparlayacaktır.


Hamur yoğrulma aşamasına kadar her üç ekmek için de süreç aynıdır. Yoğurma bittikten sonra her üçü için de yapılan işlemler değişir. Sırasıyla görüntülü olarak gösterilmektedir.


Not: Görüntülerde özellikle ses kullanılmamıştır. Yapılan işlemlerin açıklaması ayrıca alt tarafta yazılmıştır. Ayrıca fazla yer kaplamaması için orijinalinden küçültülmüş olarak kaydedilmiştir.




Görüntülü Uygulama:



Not: Herhangi bir senaryo kullanılmadığından ve yürüyen süreçte an yapılan iş kayıt altına alındığından estetik ve şekil olarak bazı eksiklikler mevcuttur. Uygulamaları izlerken lütfen bu konuyu dikkate alalım.



1.Malzemelerin hazırlanması, karıştırılması ve yoğrulmaya başlanması.
2. Yoğrulmaya başlamadan önce yeterli kıvamda olmayan hamura su ilavesi ile yumuşatılması.
3Kıvamına gelen hamura tuz ilavesi: Tuz geç ilave edilerek mayanın rahat hareket etmesi ve gluten oluşumunun hızlanması sağlanır.
4Gluten Penceresi Testi: Yoğurma esnasında kıvam kontrolü için hamurdan koparılan bir parça gerdirilerek gluten oluşumu kontrolü yapılır. Gerdirilen parça yırtılmadan ince açılabiliyorsa hamur kıvama gelmiş demektir.
5. Yoğurma Süreci: Hamur, gösterilen yöntemle 12-15 dk. arası yoğrulur. Kulak memesinden biraz daha yumuşak ve pürüzsüz bir hal alır. Parmağınız ile bastırınca geri gelebilmelidir.

Dikkat! Hamur yoğurma aşamasına kadar her üç tip ekmek için de yapılanlar aynıdır.

Bu aşamadan sonra yapmak istediğiniz ekmeğin bölümüne atlamalı veya sırayla incelemelisiniz.

6.Somun Ekmek Hamurunun ilk kabarması için Hamur Kabartma kabına konulması: En az 7 lt.lik bir kap olmalı ve dip ve yan tarafları çok az sıvı yağ ile yağlanmalıdır. Hamurun ilk konulma anında eriştiği yer uygun kalemle işaretlenirse kabarma miktarı gözlenebilir.
7.Somun Ekmek Hamurunun Tartılarak Kesilmesi: İlk kabarmasını gerçekleştiren hamur, tartılarak eşit miktarlarda kesilir ve 5-10 dk. dinlenmeye bırakılır.
8.Somun Ekmek Hamurunun Şekillendirilmesi ve İkinci Kabarmaya Hazırlık:
9.Somun Ekmek Hamurunun İkinci kabarma sonrası çizilmesi ve ıslatılması:
10.Somun Ekmek Hamurlarının Fırına Verilmesi: Kürek ve pişirme kağıdı yardımıyla Somunlar, içine ekmek taşı konulmuş ve önceden ısıtılmış fırında Fırın Taşına Bırakılır.
11.Fırının Isısının düşürülmesi: İlk 10 dk. sonrasında fırının ısısı 230 santigrat dereceden 200 santigrat dereceye düşürülür. Bu şekilde 20-25 dk. daha pişirilir.

Bu işlem Tüm Ekmeklerde mevcuttur.
12.Yer ve Yön Değiştirme: Fırında pişmekte olan ekmekler homojen pişmeleri için yer ve yön değiştirilirler.

Bu işlem Tüm Ekmeklerde mevcuttur.
13.Pişen Somun Ekmeklerin Kontrolu ve Çıkarılması:
14.Çıkan Somun Ekmekler:
15.Yumuşak Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Kalıba Alınması ve İkinci Dinlendirme:
16.Yumuşak Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Kalıptan Küreğe Alınması ve Çizilmesi:
17.Yumuşak Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Fırına Verilmesi: Önceden 230 derece ısıtılmış fırında, ekmektaşı üzerinde 10 dk. 230 derece, 20-25 dk.da 200 derecede pişirilir.
18.Yumuşak Kabuklu Köy Ekmeğinin Fırından Alınması:
19.Yumuşak Kabuklu Köy Ekmeğinin Gösterilmesi
20.Kıtır Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Şekillendirilmesi ve ikinci Kabarmaya Alınması:
21.Kıtır Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Çizilmesi ve Üzerine Su Püskürtülmesi:
22.Kıtır Kabuklu Köy Ekmeği Hamurunun Fırına Verilmesi: Önceden 230 derece ısıtılmış fırında, ekmektaşı üzerinde 10 dk. 230 derece, 20-25 dk.da 200 derecede pişirilir.
23.Kıtır Kabuklu Köy Ekmeğinin Fırından Alınması:







Aynı Sürecin Detaylı Yazılmış Hali:



Ön Maya kullanıma hazır hale geldikten sonra asıl hamurun hazırlanmasına başlanılır. Bunun için unların/unun tamamı ile İnstant Maya uygun geniş ve derin bir kaba konularak tel çırpıcı ile iyice karıştırılır. Üzerlerine ekşi/ön maya konularak yavaş yavaş karıştırılırken üzerine suyun 1 Cup'u (240 ml.) dökülür. Bulamaç haline gelen karışım yoğrulmak üzere tezgah üzerine alınır ve yoğrulmaya başlanır.


Hamurun kıvamına göre geriye kalan 30 ml. su ilave edilir. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edilmelidir.
Bu haliyle 3-4 dk. kadar yoğrulur.
Hamur yayılarak üzerine tuz serpilir, toparlanıp tekrar yoğrulmaya başlanır.
10-15 dk. boyunca mütemadiyen yoğrulur.
Arada Gluten Penceresi kontrolü yapılır. Kontrol sonunda istenilen kıvama geldiği görülünce top haline getirilir ve tezgahın üzerine bırakılır.
Hamurun kabarmasını yapacağı kap, çok az miktarda zeytinyağı (veya sıvıyağ/yağ fazla olursa hamurun özelliğini bozar) ile yağlanır.
Top haline getirilmiş hamurun pürüzsüz yüzeyi üste gelecek şekilde kabartma kabına konulur ve kabın ağzı duş bonesi ile kapatılır.
Kap, kabarma için cereyan olmayan, uygun bir yerde dinlenmeye alınır.
Hamurun hacim olarak 2 katına çıkması yeterlidir. Bunun için 1-1.5 saat arası bir süre (sıcak havalarda ve ortamda kısalır, soğukta ise bu süre uzar) yeterli olacaktır.
2 kat hacme ulaşan hamur, kabarma kabından hafif un elenmiş yüzeye yavaşça alınır.
Yapılacak olan ekmeğin durumuna göre:


Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Somun Ekmekler için:


Unlu yüzeye alınan hamur tartı yardımıyla iki eşit parçaya ayrılır, parçalar top haline getirilir ve üzerlerine pamuklu bez sermek suretiyle dinlendirilir.
Bu esnada Hamurları fırına verecek kürek ve üzerine yağlı kağıt hazırlanır.
Dinlendirilen hamurlar, video'da görüldüğü gibi işlenerek somun şekli verilir.
Burada hem merdane hem de el ayası kullanılmıştır. Hangisinin uygulamada başarılı olduğu yorumunuza bırakılmıştır.
Somun şekli verilen hamurlar yağlı kağıdın üzerine ek yerleri alta gelecek şekilde serilir, büyük ve temiz naylon torbaya yerleştirilerek ikinci kabarmasını yapması beklenir.
Şekil verilmiş hamurların iki katına çıkması yeterlidir. Bunun için de yine 1-1.5 saat geçmesi gerekir. Soğuk havalarda bu süre uzayacağı gibi, sıcak havalarda da kısalacaktır.
Hamurların fırına verilmesinden 20-25 dk öncesinde ekmek taşı fırının en alt katına konularak fırın 230 santigrat dereceye ayarlanır.
İki katına çıkan hamurlar naylondan çıkarılır.
Keskin bir bıçak ya da jilet yardımıyla uygun şekilde çizilir. Yarıkların 1/2 cm i geçmemesine dikkat edilmelidir.
Bir su püskürteci yardımıyla hamurun üzerine hafifçe su püskürtülür.
Kürek ve yağlı kağıt yardımıyla hamurlar fırına verilmeden önce fırına su püskürteci ile 15-20 kere su püskürtülür.
Arkasından hamurlar nazikçe fırın taşı üzerine kaydırılır.
İlk 10 dk 230 santigrat derece, daha sonraki 20-25 dk ise 200 santigrat derecede pişirmeye devam edilir.
İlk 5 dk içinde 3-4 defa fırın kapağı açılarak 10-15 defa fırın duvarlarına gelecek şekilde içeri su püskürtülür.
15-20 dk sonra fırın kapağı dikkatlice açılarak ekmekler içeride yer ve yön değiştirilir.
Üst tarafı karamelize olan ekmekler, altına elle vurularak tok bir ses duyulunca pişmiş demektir.
Dikkatle dışarı alınarak ızgara üzerinde soğutulur, üzerine de pamuklu bez serilerek dinlendirilir.




Kıtır Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği için:



Hamurları fırına verecek kürek ve üzerine yağlı kağıt hazırlanır.
Unlu yüzeye alınan hamur, video'da görüldüğü gibi işlenerek topan şekli verilir.
Topan şekli verilen hamur ek yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıdın üzerine bırakılır. Pamuklu bir bez ile örtülerek ikinci kabarmasını yapması beklenir.
Şekil verilmiş hamurun iki katına çıkması yeterlidir. Bunun için de yine 1-1.5 saat süre gerekir. Soğuk havalarda bu süre uzayacağı gibi, sıcak havalarda da kısalacaktır.
Hamurun fırına verilmesinden 20-25 dk öncesinde ekmek taşı fırının en alt katına konularak fırın 230 santigrat dereceye ayarlanır.
İki katına çıkan hamurun üzerinden bez alınır.
Keskin bir bıçak ya da jilet yardımıyla uygun şekilde çizilir. Yarıkların 1/2 cm i geçmemesine dikkat edilmelidir.
Bir su püskürteci yardımıyla hamurun üzerine hafifçe su püskürtülür.
Kürek ve yağlı kağıt yardımıyla hamur fırına verilmeden önce fırına su püskürteci le 15-20 kere su püskürtülür.
Arkasından hamur nazikçe fırın taşı üzerine kaydırılır.
İlk 10 dk 230 santigrat derece, daha sonraki 20-25 dk ise 200 santigrat derecede pişirmeye devam edilir.
İlk 5 dk içinde 3-4 defa fırın kapağı açılarak 10-15 defa fırın duvarlarına gelecek şekilde içeri su püskürtülür.
15-20 dk sonra fırın kapağı dikkatlice açılarak ekmek içeride yer ve yön değiştirilir.
Üst tarafı karamelize olan ekmek, altına elle vurularak tok bir ses duyulunca pişmiş demektir.
Dikkatle dışarı alınarak ızgara üzerinde soğutulur, üzerine de pamuklu bez serilerek dinlendirilir.



Yumuşak Kabuklu Ekşi Mayalı Köy Ekmeği için:



Hamurun kabarmasını yapacağı kalıbın içine hafifçe un elenir.
Unlu çalışma tezgahına alınan hamur, video'da görüldüğü gibi işlenerek topan şekli verilir.
Topan şekli verilen hamur ek yerleri üste gelecek şekilde unlanmış kalıbın içine bırakılır. Temiz bir naylon torbaya sarılarak ikinci kabarmasını yapması beklenir.
Şekil verilmiş hamurun iki katına çıkması yeterlidir. Bunun için de yine 1-1.5 saat süre gerekir. Soğuk havalarda bu süre uzayacağı gibi, sıcak havalarda da kısalacaktır.
Hamurun fırına verilmesinden 20-25 dk öncesinde ekmek taşı fırının en alt katına konularak fırın 230 santigrat dereceye ayarlanır.
İki katına çıkan hamur kalıbı naylon torbadan çıkarılır.
Kürek üzerine serili yağlı kağıt üzerine kalıptan hamur alınır.
Keskin bir bıçak ya da jilet yardımıyla uygun şekilde çizilir. Yarıkların 1/2 cm i geçmemesine dikkat edilmelidir.
Kürek ve yağlı kağıt yardımıyla hamur fırına verilmeden önce fırına su püskürteci le 15-20 kere su püskürtülür.
Arkasından hamur nazikçe fırın taşı üzerine kaydırılır.
İlk 10 dk 230 santigrat derece, daha sonraki 20-25 dk ise 200 santigrat derecede pişirmeye devam edilir.
İlk 5 dk içinde 3-4 defa fırın kapağı açılarak 10-15 defa fırın duvarlarına gelecek şekilde içeri su püskürtülür.
15-20 dk sonra fırın kapağı dikkatlice açılarak ekmek içeride yer ve yön değiştirilir.
Üst tarafı unlu kalan ekmek, altına elle vurularak tok bir ses duyulunca pişmiş demektir.
Dikkatle dışarı alınarak ızgara üzerinde soğutulur, üzerine de pamuklu bez serilerek dinlendirilir.


Hem size, hem sevdiklerinize afiyet olsun.

 Bu ekmeklerden ısmarlamak için alierol78@gmail.com ile dialoğa geçmelisiniz.






QUIONA (Kinoa)

Kinoa (quinoa) nedir?

Kinoa'nın İçeriği


Kinoa protein açısından çok güçlüdür. A, B, C, D, E ve K vitaminlerini ve tüm aminoasitleri   içeriyor. Lif oranı oldukça yüksektir. Tüm bunlara artı olarak da tadı da lezzetlidir. Türk mutfağına bulgur kıvamında bir tahıl olduğundan uygun olduğu düşünülmektedir.

Nasıl Pişirilir?


Pilavı, salatası, kahvaltılığı, tatlısı (un haline getirip) yapılabilir. Pişirmeden önce içindeki enzimler harekete geçsin diye kinoa birkaç saat suda bekletilir. Eğer suda bekletmek için yeterince zamanınız yoksa pişirmeden önce bolca yıkayabilirsiniz. Kinoa, çok kısa sürede pişer.  Pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanılabilir.

Kinoa, yüksek demir içeriği nedeni ile vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara ve kabızlık problemiyle karşılaşanlara önerilen bir besindir. Türkiye'de de kısa bir süre sonra çok yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Zayıflama diyet amaçlı da pişmişi yenebilir.
Salataların içine eklenerek günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak amacıyla tüketilebilir. Bir bardak sütteki kalsiyumdan daha çok kalsiyum içerdiği bilinmektedir.


Bildiğimiz ve belki de bebekliğimizden bu yana kullandığımız Buğday'a rakip olarak çıkan ve profesyonel camiada buğdayı kaldıran Kinoa tahılının özelliklerine bakalım Nedir Kinoa?








Besin Savaşçısı olarak tanımlanıyor. Kinoa ve yağ karışımının İnka ordularını çoğunlukla günlerce süren askei yürüyüşlerde ayakta tutmak için kullanıldığını biliyormuydunuz? Karışım savaş topları olarak bilinmekteydi.Darı büyüklüğünde olan Kinoa Chenopodium ya da "Kazayağı" bitkisinin tohumuna aittir. Ispanak ve İsviçe pazısının akrabasıdır. Kiona'nın soluk sarıdan kırmızıya, kahverengiden siyaha bilinen 1800'ü geçkin çeşidi vardır. Tohumu yumuşak ve kremsidir ama sert bir kuyruğu vardır. Kinoa tohum, un, ve tahıl olarak mevcuttur.



Neden Kinoa Yemeli?



Besin değeri bakımından Kinoa şaşırtıcı bir tahıldır. Birleşik Devletlerdeki Besin ve Tarım Organizasyonu (FAO) besin değerini süt tozu ile karşılaştırmıştır. Kinoa diğer tahıllardan daha fazla protein içermektedir. Kinoa'nın bazı çeşitleri %20 den fazla proteine sahiptir. Kinoadaki proteinin eşsiz olmasının nedeni tamamlayıcı olup bütün gerekli amino asitlere sahip olması ve amino asit lizini, metiyonin ve sistin açısından gerçekten yüksek olmasıdır. Onu diğer tahıllara ekleyerek o proteinleri de tamamlayabilir. Metiyonin ve sistin açısından düşük olan soyayı da tamamlayabilir. Kinoa; demir, potasyum ve B6, niyasin ve thiamin gibi riboflavinler açısından zengindir. Aynı zamanda magnezyum, çinko, bakır, manganez, ve bazı folatlar (folik asit) açısından da iyi bir kaynaktır. Kinoa kansere ve enfeksiyona karşı özelliklere sahip olabilen ve kolstrol emilimini engelleyebilen en az 16 farklı triterpine saponin içermektedir.











Protein oranı çok yüksektir. 100 gramında 13,10 gr protein bulunur. Bir karşılaştırma yapacak olursan 1 çay fincanı kinoanın içerdiği protein içeriği 1 ortaboy hamburgerinkinden fazladır. Tahıllarla karşılaştırma yapacak olursa princin protein içeriği % 7.5, darının %9.9, buğdayın %14'dür. Buğdaydan farkı içeriğindeki aminoasitlerin enzim kolaylığı. Bazı kinoa çeşitlerinde protein oranının %20 ye kadar çıktığını unutmayalım.



Nasa'nın uzay uçuşlarında mürettebatın beslenmesi için yetiştirilmesi uygun görülen tahıl yine kinoadır. Günümüzda tahıl gevreği ana tahıl maddesi olarak üretilen kinoa tahıl gevrekleri yapılmaya başlanmıştır. Bu aşamada ülkemizde ulaşılabilirliği önemli olacaktır. Ama spor gıda maddeleri satan şirketlerce talep ile satışının yapılması sağlanabilir. Ükemizde yeni yeni tanınan Kinoa için Çukurova Üniversitesinin islah araştırmaları yapıp ülke uygunluğu ve yetiştirilmesi üzerine gelişmeler de bulunuyor. Sağlıklı beslenme ve diyette de önerilen Kinoa'nın adını ileride güncel hayatımızda da çokça duyacağız. Kinoa yurtdışında da faydaları sebebiyle çok pahalı. Bunun yerine tohumlarına ulaşmak mümkün Mart ayında ekimi yapılan kinoa son bir yıldır tarım sektörünün de oldukça ilgisini çekti. 

PS:Kinoa Macro da bulunuyor.
































Hiç yorum yok:

Devam....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...